Sedim za svojim lap topom i razmišljam o čemu da ti pišem. Ovo je okruglo STOTA, jubilarna priča koja će biti objavljena ovog vikenda, pa mora biti posebna. Mada ovo “mora” je reč koja me pomalo iritira, ali hajde. Ne mora biti posebna već mi želimo da bude posebna. 

Već dve godine se družimo sa ovim našim Vikend pričama. Svaka od njih je veoma pažljivo napisana. U svaku od njih je utkan deo nas. Utkane su naše misli, naše vrednosti pa i ta uverenja za koja bi bilo bolje da ih nema, ali su realno tu.

Naša namera sa pričama je suštinski uvek ista. Poztivna. Da u tebi izazovemo neki pozitivan pomak, neku pozitivnu misao, neki pozitivan stav. Ako je to i samo osmeh, dovoljno je. Sigurni smo da je svaka od ovih priča u tebi izazvala barem neku emociju. S obzirom na to da je u pitanju objava jubilarne priče, bilo bi nam veoma drago da sa nama podeliš to nešto što je neka od naših priča pokrenula u tebi. Da li ima neka koja te je posebno dotakla ili podstakla? Učini nam to. 

Iako priče pišem ja, u kompletnom kreiranju pored Srđana i mene, često učestvuju i naša deca, pa ih osim Vikend pričama možemo nazvati i Porodičnim. Zajedničkim razmatranjem, preispitivanjem, analiziranjem i predlaganjem dolazimo do krajnjeg rezultata koji sročim u priču koju objavimo za tebe. A onda uživamo u tvojim reakcijama. Uživamo u reakcijama i polemikama ljudi iz našeg okruženja. Uživamo u raznolikosti pronađenih poruka. Često se dese i komične situacije, kada neko misli da je baš on bio inspiracija za priču (iako uglavnom nije), pa nastupi prava kreativna debata. A onda se okrećemo ka nekoj novoj priči i tako već dve godine.

Ono što želimo da ti priznamo jeste da svaka od ovih priča ima jak uticaj i na nas same. Kada neku posle izvesnog vremene neko od nas ponovo pročita, pronađe u njoj neku novu poruku. Neki novi podsticaj. A složićeš se da priče, metafore, imaju tu neku čarobnu moć da nas samo podsete na mnoge stvari koje svi mi negde duboko u sebi već znamo. Pomognu nam da se setimo tih nekih stvari koje život znače, a na koje u svkodnevnoj žurbi jednostavno zaboravimo.

I šta sada da ti kažemo? Da si ti jedinstveno, kvalitetno i emotivno ljudsko biće. Da na život trebaš da gledaš uvek sa pozitivnog aspekta. Da trebaš da neguješ i čuvaš svoje vrednosti i da živiš u skladu sa njima. Da uvek imaš u vidu one ljude i one stvari koje su ti zaista bitne u životu. Da si ti taj resurs u koji je jedino isplativo ulagati. Da dozvoliš da te tvoji mili usreće i da i sam(a) usrećuješ druge. Da jedan osemeh i topla reč gvozdena vrata otvara i život ulepšava. Da izoštriš sva svoja čula i tako bolje vidiš, čuješ i osetiš život oko sebe. Da ljude slušaš i sa njima kvalitetno komuniciraš. Da ih razumeš. Da se potrudiš da radiš nešto što te usrećuje, pa ako to ne može biti posao, neka to bude hobi. Da si ti samim rođenjem pobednik koji u životu može postići sve ono što poželi. Da trebaš da znaš šta je to što želiš (a ne ono što ne želiš). Da svoje mudrosti prenosiš drugima, ali ih u isto vreme pustiš da žive svoj život. Da uvek sebi postavljaš ciljeve i ka njima odlučno ideš. Da se pokreneš i uradiš nešto dobro za sebe i za tebi važne ljude. I još mnogo toga bismo ti rekli, a na sve to ćeš ti pomisliti „Ja to znam.” Nemoj samo znati. Uradi!

Jer kako neko reče „Dorađuj svoj život svakodnevno i nemilosrdno. Na kraju krajeva, u pitanju je tvoje remek delo!“

Veliko hvala na pruženoj podršci i poverenju. Trudićemo se da ti i u narednom periodu barem malo ulepšamo, već same po sebi, divne vikende.