Ruža. Ne znam za tebe, ali za mene je Ruža cvet koji predstavlja oličenje moći, snage, lepote, upornosti i još mnogo čega. Kraljica.

Posmatram je godinama u svom vrtu i divim joj se. Posmatram njen rast. Kako od male biljke postaje čarobni grm. Kako raste i lagano se pretvara u ono što i treba da bude. I tako vremenom, od jedne usamljene biljke, napravih vrt. Svoj lični ružičnjak. Božanstven. Prekriven svim mogućim bojama, pružajući ne samo meni, nego i svakom prolazniku pravi čulni užitak. 

Dosta truda sam uložila u svoj vrt, u svoje ruže. Dosta nege, pažnje, ljubavi i vremena. U početku i nije sve išlo glatko. Borili smo se sve dok ih nisam razumela. A za to mi je trebalo vremena. 

U početku je za mene bila samo biljka. Jedna više u mom životu. Tu ispred mene, kako bih je gledala svaki dan. I gledala sam je, ali je nisam videla. Ne na pravi način. A ona je to osećala i pružala mi otpor. Nije mi htela dati svoju punu lepotu dok joj ja nisam pružila ono što joj je bilo potrebno. Kada sam počela dublje da je posmatram, sve se promenilo. Kao da je osetila da je napokon zadobila moje poštovanje, počela je da igra svoj ples. Da se razvija i pruža magičan ugođaj posmatraču. Gledajući je shvatila sam silinu njene snage. U isto vreme nežna i lepa. Prosto mami da joj pružiš pažnju. Ali ako joj priđeš na pogrešan način, zaoštri svoje trnje i jasno ti stavlja do znanja da odstupiš. Bezbedno joj možeš prići samo ako si nežna i pažljiva. Ako je poštuješ. 

Kada se ružičnjak proširio, pred sobom sam imala neverovatan prizor. Na stotine raznobojnih cvetova koji su u isto vreme činili jednu božanstvenu celinu. Upravo ta različitost ih je isticala i činila posebnim i jakim. Što ih je pojedinačno bivalo više, to je njihova snaga bila jača. Svakog uljeza bi lako uništile, oterale. Korov pored njih nije nicao. Nije mogao. Nisu mu dale. 

Sećam se jedne godine, dok mi je komšinica čuvala ružičnjak jer sam bila na odmoru, po povratku sam u sredini ugledala neko izraslo šiblje. Bilo je užasno. Nezgrapno i zalutalo. Prosto je budilo neku nervozu u meni čim bih ga pogledala. Bilo je puno neke negativne energije. Izraslo je za desetak dana, pokušavajući da preuzme primat u tom vrtu. Krenulo je da se širi i šepuri. Da se nadvija nad divnim cvetovima ruža. Da ih ugrožava. Kao da ih je teralo da se povinuju. Da se predaju. Međutim, do toga nije došlo. Na koji način, ni danas ne znam, ali to šiblje je, samo od sebe, u sredini tih divnih biljaka, krenulo da se suši. Da nestaje. Dok sam u čudu posmatrala taj prizor, imala sam utisak da su se svi cvetovi ustremili ka njemu, stavljajući mu do znanja da je nepoželjno. Znam da zvuči čudno, ali je zaista tako delovalo. Pustila sam par dana da vidim šta će se desiti. Šiblje se osušilo. Ja sam ga samo uklonila, a ružičnjak je zasijao svojim najjačim sjajem, kao da mi je slao poruku zahvalnosti. 

Stvarno je ta ruža biljka čudnovata. Čarobna. 

Jedne godine smo u čitavom kraju imali napad nekih čudnih insekata. Prava pošast. Sećam se očaja moje komšinice. Njen vrt je isto bio divan, ali je bio pun raznih biljaka. Što cveća, što šiblja, što drveća. Zaista je imala svega i u jednom trenutku joj je sve bilo napadnuto. Borila se kao lavica. Ne znam šta jadnica sve nije radila u pokušaju da spasi svoj vrt. Ali u tome nije uspela. Za kratko vreme joj je nestalo skoro sve. Sve se posušilo. 

Ja sam pokušala da joj pomognem, iščekujući napad na svoj ružičnjak. Strepela sam i čekala. Gledala u očaju, jer sam znala da sam nemoćna. Da se protiv prirode teško čovek može izboriti. Samo sam mogla da ih posmatram i da se nadam najboljem. Zašto i kako ne znam, ali moj ružičnjak je preživeo. Insekti su ga zaobišli. Da li zato što su to bile ruže, da li zbog njihove snage, vrste, zbog nečega što sam stavljala u zemlju ili posipala po njima, ko će ga znati. Važno je da su opstale. I dalje onako lepe, snažne i moćne. 

I tako sam posle dosta godina došla do zaključka da ako se potrudiš da razumeš, ako shvataš potrebe tog svog vrta koji te okružuje, uz samo malo truda možeš dobiti svoj lični raj. Svoju oazu mira. Svoj izvor snage.